ATLAS DRZEW POLSKI - publikacja na podstawie niniejszej strony
ATLAS DRZEW POLSKI - wydanie 2
Ostatnia
modyfikacja:
2025-02-17
Systematyka:
ROŚLINY / NACZYNIOWE / NASIENNE / OKRYTONASIENNE / (ROSOPSIDA) / ORZECHOWCE /
ORZECHOWATE / Orzech - Orzesznik - Skrzydłorzech - ...
Licznik odwiedzin:
Zawiera relatywnie dużą ilość gatunków o właściwościach leczniczych Zawiera relatywnie dużą ilość gatunków jadalnych
Zawiera relatywnie dużą ilość gatunków (bardzo) światłolubnych Zawiera relatywnie dużą ilość gatunków (bardzo) mrozoodpornych
RODZAJ
Orzech
(Juglans)
ang. Walnut
Zawiera:
ok. 20 gatunków
w tym rodzimych w Polsce:
0
Gatunki:
Orzech włoski
Orzech
włoski

Juglans
regia



Orzech
czarny

Juglans nigra


Orzech
szary

Juglans cinerea



...
Cechy charakterystyczne:
♦ Grube pędy z blaszkowatym rdzeniem.
Liście nieparzystopierzaste, złożone z dużych, owalnych listków,
po opadnięciu pozostawiają duże blizny.
♦ Owoce: kuliste lub owalne nibypestkowce z miękką, zieloną okrywą i zdrewniałą skorupą zawierającą bardzo duże, u niektórych gatunków jadalne nasiono (tzw. jądro).
 
Ciekawostki:
♦ Łacińska nazwa rodzaju Juglans
pochodzi od Jovis glans, co po polsku oznacza "orzech Jowisza".
 

█ Zapraszam na swoją nową stronę Rejestr Polskich Drzew Pomnikowych (https://www.rpdp.hostingasp.pl), na której znajdą Państwo najbardziej aktualne dane dotyczące rekordowych drzew w Polsce. Strona ma charakter otwarty - każdy może się zarejestrować i po zalogowaniu dodawać do bazy "swoje" drzewa wraz z ich pomiarami oraz zdjęciami. Bez zalogowania program pracuje w trybie "tylko odczyt" - dodawanie wpisów (także ich modyfikacja i usuwanie) nie jest możliwe, jednak bez przeszkód można przeglądać zgromadzone w bazie dane.

Bardzo dziękuję za wsparcie strony!
Miło mi poinformować, że wpłaty na zbiórkę osiągnęły poziom kosztów hostingu.
Ponieważ nie chcę zarabiać na stronie, do końca roku usuwam link do zbiórki.
Raz jeszcze wielkie dzięki!

Rodzaj obejmujący gatunki w większości średniej wielkości, rzadziej wysokich i okazałych drzew liściastych, często sadzonych jako rośliny ozdobne, a w przypadku niektórych gatunków także jako ważne drzewa sadownicze. Charakterystycznymi cechami orzechów, poza ich dużymi, nieparzysto pierzastymi liśćmi, są także duże, kuliste lub owalne owoce z wielkimi, często jadalnymi nasionami. Wszystkie gatunki orzecha pochodzą z cieplejszych obszarów strefy klimatu umiarkowanego, jednak jako drzewa dostarczające bardzo cennych owoców, są też często uprawiane w wielu innych regionach świata, poza swoim naturalnym zasięgiem.

  Systematyka 

Rodzaj orzech obejmuje około 20 gatunków. Żaden z nich nie występuje w Polsce w stanie naturalnym. Najbardziej znany i najczęściej uprawiany jest u nas oczywiście orzech włoski (J. regia). Rzadziej można spotkać posiadającego szaroczarną korę, liście złożone z większej ilości listków (11-23 wobec 5-9 u orzecha włoskiego) a także aromatycznie pachnące i również jadalne owoce orzecha czarnego (J. nigra) oraz podobnego do niego, ale posiadającego szarą korę i niezbyt smaczne owoce orzecha szarego (J. cinerea). Jeszcze rzadsze są u nas orzechy japoński (J. sieboldiana), mandżurski (J. mandshurica) i kilka innych; gatunki te można spotkać w zasadzie jedynie w ogrodach botanicznych i nielicznych prywatnych ogrodach pasjonatów drzew.

  Gatunki szczegółowo opisane w serwisie 

Orzech włoski To rozpowszechnione w Europie przez Rzymian średnio wysokie ale okazałe i masywnie zbudowane drzewo liściaste posiada krępy, nisko rozgałęziony pień oraz rozłożystą koronę wspartą na grubych i mocnych konarach. Łatwo je rozpoznać nawet z daleka dzięki jasnej korze i dużym, pierzasto złożonym liściom. Najbardziej jednak charakterystyczne, a równocześnie najważniejsze z użytkowego punktu widzenia są znane chyba wszystkim, jadalne owoce orzecha włoskiego, nazywane jakże oryginalnie "orzechami włoskimi". Dzięki nim drzewo to posiada istotne znaczenie w sadownictwie i jest uprawiane na dużą skalę w wielu regionach świata. Bardzo wartościowe jest także drewno orzecha włoskiego. Poza dobrymi właściwościami mechanicznymi cechuje się ono pięknym, ciemnobrązowoczerwonym odcieniem i stanowi jeden z najbardziej cenionych i najdroższych gatunków drewna.
Więcej informacji...

  Występowanie / Zastosowanie

Zasięg. Cieplejsze rejony strefy umiarkowanej w Azji, Europie, Ameryce Północnej i Południowej. Z Europy pochodzi m.in. orzech włoski, z Ameryki Północnej - orzechy czarny i szary. Biotop. Zależny od gatunku. Preferencje. Rośliny o dość wysokich wymaganiach, preferują gleby głębokie, żyzne i świeże, najlepiej wapienne, przede wszystkim jednak są zdecydowanie ciepło- i światłolubne, przy tym bardzo odporne na suszę i na niskie temperatury (nieco mniej - o. włoski), jednak wrażliwe na wiosenne przymrozki. Długość życia i tempo wzrostu. Drzewa długowieczne, o zróżnicowanym tempie wzrostu. Do najdłużej żyjących należy orzech włoski - może on dożywać 200-500(800) lat. Zastosowanie. Drzewa uprawiane jako sadownicze (gł. orzech włoski) i ozdobne (w Polsce poza o. włoskim najczęściej w tym charakterze występuje o. czarny). Drewno niektórych gatunków, np. orzecha włoskiego i czarnego, stanowi bardzo cenny surowiec w przemyśle meblarskim.

  Pokrój

Orzechy to w większości średnio wysokie drzewa liściaste o rozłożystej koronie. Największy w ramach rodzaju jest orzech czarny, który w swojej ojczyźnie osiąga nawet 50m wysokości (w Polsce 30m) i 2m średnicy pnia. Okazałym drzewem jest także orzech włoski. Wysokość tego popularnego w Polsce drzewa waha się w granicach 20-25m, a jego gruby, dochodzący nawet do 1.5m średnicy pień i szeroka korona wsparta na potężnych konarach mogą naprawdę budzić szacunek.

Pokrój orzecha szarego Pokrój orzecha szarego
Orzech czarny w Parku Bednarskiego w Krakowie (pomnik przyrody).
Wysokość 26.6m (PG, 2020, laser), obwód pnia 3.01m (PG, 2020).
Orzech szary w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie.

  Korzenie

System korzeniowy palowy - głęboki i rozłożysty, złożony ze stosunkowo małej ilości grubych korzeni (uważać przy przesadzaniu!).


  Kora

Zależna od gatunku, np. u o. włoskiego jasna i długo gładka, u szarego nieco ciemniejsza i bruzdowana, u czarnego - prawie czarna i głęboko spękana.

Kora orzechów jest silnie zróżnicowana w zależności od gatunku:
Kora orzecha włoskiego Kora orzecha czarnego Kora orzecha szarego
Stosunkowo gładka, jasnoszara kora
orzecha włoskiego
Głęboko spękana, ciemnoszara (do czarniawej)
kora orzecha czarnego
Głęboko spękana, (ciemno)szara kora
orzecha szarego

  Pędy i pąki / Liście

Pędy grube, wypełnione blaszkowatym rdzeniem (najciemniejszym u o. szarego). Pąki okryte łuskami. Liście blaszkowate, nieparzystopierzaste, złożone z 5-15(23) listków, duże do bardzo dużych - u niektórych gatunków (np. młode osobniki J. ailantifolia) ich długość całkowita może dochodzić nawet do 1m! Po opadnięciu pozostawiają na gałęziach duże blizny liściowe w kształcie podkowy. Listki także przeważnie duże, podługowato-eliptyczne, na brzegu piłkowane (z wyj. orzecha włoskiego). Najwęższe listki występują u orzecha czarnego, jedne z najszerszych - u orzecha włoskiego. Największą liczbę listków w liściu posiadają orzechy czarny (11-23) i szary (11-19), jedną z najmniejszych - orzech włoski (5-9). U orzechów włoskiego i szarego największe są trzy szczytowe listki, a potem ich rozmiar zmniejsza się w kierunku ogonka, orzech czarny natomiast posiada liście o listkach największych mniej więcej w połowie długości liścia. Orzech szary wyróżnia się gruczołkowatym owłosieniem liści. Ustawienie: skrętoległe na ogonkach. Okres występowania: liście sezonowe, rozwój na wiosnę przeważnie późny.


Duże, pierzasto złożone liście orzecha włoskiego
składają się z 5-9 całobrzegich listków.
Liście orzecha szarego Liście orzecha szarego
Liście orzecha szarego są ogromne - dochodzą one do 70cm długości, a liczba ich listków wynosi 11-19. Liście są gruczołkowato owłosione,
a ich listki bardzo drobno piłkowane. Jesienią przebarwiają się na intensywnie żółty kolor.

  Kwiaty

Rozdzielnopłciowe, rozmieszczone jednopiennie, częściowo wiatro-, a częściowo owadopylne. Kwiaty męskie drobne i niepozorne, zebrane w zwisające kotki, zimują w nieokrytych łuskami pąkach. Kwiaty żeńskie wyrastające pojedynczo lub w kłosach po kilka sztuk ((J. ailantifolia)) na wierzchołkach jednorocznych krótkopędów, zielone, z dwoma charakterystycznie zagiętymi na zewnątrz żółtymi znamionami. Okres kwitnienia: V (zwykle równocześnie z rozwojem liści).

  Owoce i nasiona

Jednonasienne, duże, kuliste, owalne lub elipsoidalne (czasem gruszkowate) nibypestkowce osadzone na gałęziach pojedynczo lub w grupach po kilka sztuk (rzadko w gronach), zbudowane z dwóch koncentrycznych warstw: zewnętrznej, zielonej, po dojrzeniu niepękającej (z wyj. orzecha włoskiego) okrywy oraz zdrewniałej wewnętrznej skorupy złożonej z dwóch połówek, wewnątrz której znajduje się bardzo duże nasiono - tzw. jądro. Kulistawo-owalne owoce orzecha włoskiego mają gładką, nieowłosioną pokrywę i stosunkowo cienką wewnętrzną skorupę, ułatwiającą dostęp do relatywnie dużego jądra. Są one dokładniej opisane na stronie z opisem gatunku. Wydłużone owoce orzecha szarego są lepkie i krótko, szorstko owłosione. Ich owalna, zakończona długim szpicem skorupa ma szaroczarny kolor; jest ona bardzo gruba i twarda (trudna do rozłupania) oraz wyjątkowo ostro bruzdowana, przez co kłująca w dotyku. Mimo nieco większych rozmiarów całego owocu, jądro orzecha szarego jest dużo mniejsze niż u orzecha włoskiego. Jego małe rozmiary i niezbyt wyrazisty smak są rekompensowane przez wyjątkowo cenne właściwości odżywcze. Duże i kuliste owoce orzecha czarnego ze względu na swój kształt a także chropowatą skórkę przypominają... mandarynki; tyle, że są zielone. Charakteryzują się one wyjątkowo mocnym, aromatycznym zapachem. Trudno oddzielająca się od zewnętrznej skorupy pestka jest nieco "sercowata" lub romboidalna w kształcie, głęboko, choć nie tak ostro jak u orzecha szarego bruzdowana, ale podobnie gruba i trudna do rozłupania. Relatywnie małe jądro zawarte w bardzo masywnej skorupie jest niezwykle smaczne, aromatycznie pachnące i delikatne w smaku. Jajowate owoce orzecha ajlantolistnego są skupione w kłosy. Okres dojrzewania owoców: jesień.
█ Z botanicznego punktu widzenia owoc orzecha nie jest orzechem tylko pestkowcem (czyli utworem zbudowanym podobnie jak np. śliwka). Składa się on bowiem z jądra otoczonego przez nie jedną, a przez dwie warstwy: wewnętrzną, zdrewniałą skorupę - mezokarp, która wraz z jądrem tworzy pestkę oraz zewnętrzną, mięsistą (skórzastą) okrywę - egzokarp. (Dokładniej jest to nibypestkowiec - owoc rzekomy, w którego tworzeniu obok zalążni uczestniczy również okwiat, przysadka i podsadki.)
█ W zasadzie jedynym gatunkiem orzecha, którego owoce są produkowane na przemysłową skalę jest orzech włoski. Orzechy innych gatunków albo posiadają mniejsze jądro, albo są mniej smaczne, albo też mają dużo twardszą i trudniejszą do rozłupania skorupę, przez co ich przemysłowa produkcja jest nieopłacalna.
█ Owoce orzecha szarego mimo, że zawierają bardzo dużo tłuszczu, powodują spadek poziomu cholesterolu.
█ Łupiny (okrywy) orzechów zawierają mocny, brązowy barwnik używany dawniej do farbowania tkanin.

Owoce orzechów:
włoskiego,szaregoi czarnego,
Owoce orzecha włoskiego Owoce orzecha szarego Owoce orzecha czarnego
U góry po lewej: najbardziej znane są u nas
owoce orzecha włoskiego. Nazywane
tak samo jak drzewo - orzechami włoskimi -
posiadają one błyszczącą i gładką łupinę
zewnętrzną oraz dość cienką i kruchą skorupę.
U góry w środku: elipsoidalne owoce
orzecha szarego mają szorstko owłosioną,
lepką okrywę zewnętrzną.
U góry po prawej: kuliste owoce orzecha
czarnego są większe niż u poprzednich gatunków.
Ich nieowłosiona, chropowata powierzchnia
przypomina nieco skórkę mandarynki.

Po prawej:
Całe i rozłupane pestki owoców
orzecha włoskiego (u góry) szarego (po lewej)
i czarnego (po prawej). Uwagę zwraca zwłaszcza
bardzo ostro bruzdowana powierzchnia pestki
orzecha szarego i jej długo zaostrzony koniec
a także duża grubość skorupy o. szarego i czarnego.

U dołu (wszystkie 3 zdjęcia):
Sczczególnie atrakcyjnie prezentują się
kuliste owoce orzecha czarnego.
Oprócz dekoracyjnego wyglądu posiadają one
wyjątkowo dobry smak, a ponadto wydzielają
niezwykle mocny, aromatyczny zapach.
Mezokarpy orzechów włoskiego,
szarego i czarnego
Owoce orzechów włoskiego, szarego i czarnego
Nasiona orzechów włoskiego,
szarego i czarnego
Owoce orzechów włoskiego, szarego i czarnego
Owoce orzecha czarnego Owoce orzecha czarnego Owoce orzecha czarnego
Owoce orzecha czarnego. Ich powierzchnia przypomina... powierzchnię księżyca?

  Drewno / Inne informacje

Drewno. Znaczenie przemysłowe posiada jedynie drewno dwóch gatunków orzecha - włoskiego i czarnego. Posiada ono kremowy biel oraz piękną, ciemnobrązowoczerwoną (o. włoski) lub czekoladowczarną (o. czarny) twardziel, jest ciężkie i twarde, stanowi bardzo cenny surowiec w przemyśle meblarskim oraz jest stosowane do produkcji elementów broni myśliwskiej. Inne informacje.
█ Uwaga! Należy unikać przesadzania i cięcia orzechów (jeśli cięcie jest konieczne - wykonujemy je wiosną).
Orzech czarny może niekorzystne oddziaływać na niektóre rośliny rosnące w jego bezpośredniej bliskości. Ma to związek z wydzielaną przez drzewo substancją o nazwie juglon, powodującą spowolnienie wzrostu, a czasami nawet obumieranie niektórych roślin. Niekorzystny wpływ dotyczy głównie roślin ozdobnych i może się rozciągać na odległość od kilku do nawet kilkudziesięciu metrów. Wrażliwość na juglon wykazują także niektóre zwierzęta. Jak się okazuje, orzech włoski w odróżnieniu od czarnego nie wydziela juglonu w dużych ilościach i tym samym nie stanowi zagrożenia dla innych roślin (choć czasami bywa o to błędnie posądzany).